ارایه روش فناورانه برای جلوگیری از آلاینده های صنایع توسط محققان کشور

ارائه روش فناورانه برای جلوگیری از آلاینده‌های صنایع توسط محققان کشور

جذب کربن دی اکسید حاصل از گاز های خروجی نیروگاه ها و کارخانه ها دستاورد تحقیقات گروهی از محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر است که کاربرد آن موجب جلوگیری از انتشار آلاینده های صنعتی خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری علم وفناوری سی تی مگ، رومینا فاضلی از دانش آموختگان دانشگاه صنعتی امیرکبیر با راهنمایی دکتر محمد رحمانی عضو هیات علمی دانشکده مهندسی شیمی این دانشگاه تحقیقاتی را با عنوان “ذخیره سازی 2CO در چارچوب های آلی فلزی (MOF) با کمک روش های هوش مصنوعی را اجرایی کرد.

وی در این باره توضیح داد: امروزه توسعه سریع اقتصاد جهانی، صنعتی شدن و گسترش شهرنشینی باعث افزایش تقاضای سوخت های فسیلی شده است و مسایلی، چون افزایش دمای کره زمین در اثر انتشار گاز های گلخانه ای و غلظت رو به افزایش آنها از مهمترین چالش های زیست محیطی به شمار می رود.

فاضلی اضافه کرد: وجود این چالش ها باعث بروز تغییرات در شرایط آب و هوایی جهانی شده است. دراین میان گاز کربن دی اکسید بیشترین درصد آلایندگی را به خود اختصاص می دهد.

این محقق یکی از راهکار های موثر برای کاهش این اثرات ناخواسته را جذب کربن دی اکسید و حذف آن از محیط دانست و اضافه کرد: از این رو در این پژوهش از چارچوب های آلی فلزی (MOF) برای جذب و ذخیره سازی دی اکسید کربن استفاده شد. 

این دانش آموخته دانشگاه صنعتی امیرکبیر چارچوب های آلی فلزی را دسته ای از مواد کریستالی متخلخل دانست که از اتصال یون های فلزی یا کلاستر های فلزی و لیگاند های آلی تشکیل شده اند که کاربرد های زیادی به ویژه در جذب، جداسازی و ذخیره سازی گاز ها دارند.

وی تاکید کرد: این جاذب ها به دلیل ویژگی های منحصربه فرد خود، چون ساختار قابل تنظیم، سطح ویژه بالا و غیرآلایندگی، از پتانسیل بالایی برای ذخیره سازی 2CO برخوردار هستند.

فاضلی خاطر نشان کرد: انتخاب ماف مناسب برای یک کاربرد خاص یک چالش مهم است؛ چراکه بررسی عملکرد تعداد زیادی MOF در مقیاس آزمایشگاهی امری زمان بر و پرهزینه است از این رو با استفاده از یادگیری ماشین که شاخه ای از هوش مصنوعی است، عملکرد هزاران MOF برای فرآیند های مورد نظر با روشی مقرون به صرفه مورد ارزیابی قرار گرفته است.

وی اضافه کرد: بر این اساس در این پروژه با دریافت مجموعه بزرگی از اطلاعات و با استفاده از آمار و برخی الگوریتم ها، الگو و روابط بین داده ها شناسایی شد و مدلسازی بین ورودی و خروجی سیستم انجام گرفت. در این پژوهش ضمن ایجاد مدل با استفاده از کتابخانه تنسور فلو، از 6 الگوریتم یادگیری ماشین که از زیر مجموعه های هوش مصنوعی و جز روش های تلفیقی است، استفاه شد.

به گفته وی نتیجه این تحقیق در صنایع انرژی برای جذب کربن دی اکسید حاصل از گاز های خروجی نیروگاه ها و کارخانه ها قابل استفاده است. این امر می تواند به کاهش انتشار گاز های گلخانه ای و مقابله با تغییرات آب و هوایی کمک کند.

وی ذخیره سازی مطلوب 2CO از دیگر دستاورد های این طرح دانست که دارای ارزش های زیادی است که از آن جمله می توان به بهبود ازدیاد برداشت نفت از طریق روش های مناسب مهندسی مخزن، استفاده از 2CO جذب شده برای تولید مواد شیمیایی صنعتی، از جمله متانول، و کود شیمیایی اشاره کرد.

فاضلی با اشاره به ویژگی های این طرح گفت: از جمله کاربرد و ویژگی این طرح این است که می تواند برای طراحی و توسعه چارچوب های آلی فلزی با عملکرد جذب کربن دی اکسید بهبود یافته استفاده شود. این چارچوب ها در صنایع مختلفی مانند انرژی، محیط زیست، و مواد کاربرد های مختلفی دارند.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "ارایه روش فناورانه برای جلوگیری از آلاینده های صنایع توسط محققان کشور" هستید؟ با کلیک بر روی استان ها، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "ارایه روش فناورانه برای جلوگیری از آلاینده های صنایع توسط محققان کشور"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه